divendres, 3 d’octubre del 2008

És aquesta la realitat?

Segons la nostra noció particular de realitat, “realitat” significa allò que per a nosaltres és real. I en aquest cas, és sinònim del que per a nosaltres és important. Allí on posem la nostra noció de realitat, allí es produïx el que passa a ésser d'importància. Però la noció que tenim de la realitat és mòbil, ja que, per exemple, si ara estem llegint, naturalment, per a vosaltres, estimats lectors del meu solitari blog, allò real és aquesta situació que esteu vivint: llegir aquest escriptor que col.loca paraules ordenades de tal manera que adopten un significat determinat; això és real, no hi ha dubte. Però dintre d'una o dues hores, allò real serà el carrer, el tràfic, la circulació, el fet de no ensopegar, de no ser atropellat, … i dintre d'una altra estona serà el sopar, la família, … i allò serà la realitat, de manera que el que abans era real passa a convertir-se en un record i, d’aquesta manera, passa a ser un element menys real.

Enfront aquesta situació, hom deuria preguntar-se si realment estem vivint la realitat de les coses o, d’altra banda, estem vivint la nostra noció de realitat posada en cada cosa que tenim al davant, és a dir, quan una cosa és molt important, és el més real en un moment donat, i en el moment següent passa a ser altra cosa i després una altra. Aquest fet ens fa veure que no és la realitat de les coses el que veiem, sinó que és la realitat que hi ha dins nosaltres la que projectem.

Si ens deixem guiar per una òptica constructivista -ja que té molt a veure amb l’educació actual que es dóna als centres escolars-, aquesta ens suggereix que més que extraure el coneixement de la realitat, la realitat només adquireix significat en la mesura en què la construim.

Així, malgrat haver esdevingut un tema realment complex al llarg de la història -no oblidem que a l’edat mitjana, per exemple, la “realitat” era ben diferent a l’actual-, nosaltres els humans, hem tractat de donar solució a aquestes preguntes, moltes vegades, amb una resposta enrevessada o bé sense ella. Es tracta per tant, d’unes elucubracions que són força complicades i difícils d’entendre, tot i tenint en compte que hi ha tantes realitats com individus hi ha al món... o no és així?